Nalyra Dogcenter - Because dogs are a very special gift ...

Ga naar de inhoud

Hoofdmenu

Wist je dat? >> Voeding en gedrag

De Gele Hond    Wintertips   Just a dog

Er is steeds meer bekend over de invloed van voeding, kleur-, geur- en smaakstoffen, conserveringsmiddelen en antioxidanten op de gezondheid en het gedrag bij mensen.  Bij honden is hier, in verhouding tot mensen, nog niet veel onderzoek naar gedaan.  Gelukkig is dit aan het veranderen en wordt ook hier steeds meer over bekend.  

In gedragstherapie is voeding en gedrag al jaren een aandachtspunt bij de aanpak van gedragsproblemen.  Aanpassing in voeding kan er voor zorgen dat honden stabieler en gelijkmatiger van gedrag worden.  Goede voeding is de basis van een gezonde spijsvertering en een gezond geestelijk functioneren.

Een hond heeft de kenmerken van een carnivoor (vleeseter), net als de wolf.  Voor een goede geestelijke en lichamelijke gezondheid dient de dagelijkse voeding van de hond dan ook zo dicht mogelijk de natuurlijke voeding van de wolf te benaderen.  

Onze huishond kan zijn voedsel helaas niet zelf kiezen en is afhankelijk van wat de mens hem geeft.  Vaak voert de mens de hond krokante brokvoeding en/of blikvoeding.  Dit is eenvoudig en gebruiksvriendelijk maar hierin zit meestal niet meer dan 18% vleesbestanddelen.  Per merk kan de kwaliteit verschillen door o.a. de kwaliteit van de grondstoffen, het verwerkingsproces en het wel of niet gebruiken van chemische toevoegingen.

Een krokante brok is voornamelijk opgebouwd uit zetmeel en granen.  Carnivoren kunnen zetmeel moeilijk verteren.  Van nature eet de wolf dan ook een minimum aan zetmeel en als hij ze eet dan is dit uitsluitend het verteerde zetmeel uit de darmen van de prooi en/of het zetmeel via de ontlasting van herbivoren (planteneters).  

Er zijn gelukkig veel honden die "gezond" blijven, "oud" worden met brok- en/of blikvoeding maar er zijn ook veel honden die op jonge en/of oudere leeftijd geestelijke en/of lichamelijke problemen hebben en/of krijgen.  Deze problemen kunnen variëren van bv. chronische maag- en/of darmproblemen, huidproblemen, oorontstekingen en anaalklierproblemen tot chronisch likken en agressie.

Het is niet mijn bedoeling om uitgebreid over voeding te schrijven.  Ik wil alleen duidelijk maken dat goede voeding essentieel is voor een gezond lichaam en een gezonde geest van de hond.

Door uw hond dagelijks kompleet vers vlees (bv. Farmfood, Carnibest) met een juiste verhouding van spier- en orgaanvlees, bot en verteerde groenten te voeren, benaderd u het meest de natuurlijke voeding van onze hond.  Indien u liever brokvoeding geeft, zoek dan naar een geperste brokvoeding zonder chemische toevoegingen.  In de handel zijn er brokvoedingen (bv. Markus-Mühle, Farmfood) voorhanden die een natuurlijk alternatief bieden zonder chemische- en conserveringsmiddelen.  Hou er wel rekening mee dat deze voedingen ook minder lang houdbaar zijn.  

Hoe kan je het verschil zien tussen een krokante brok en een geperste brok?
Wanneer een krokante brok in een glas water gelegd wordt dan zal deze brok blijven drijven en opzwellen.  Een geperste brok zakt onmiddellijk naar de bodem van het glas en behoudt zijn grootte.


Terug naar de inhoud | Terug naar het hoofdmenu